dimarts, 27 de gener del 2015

Els 4,5 milions per a Montigalà, un pas endavant però clarament insuficient

Hem trencat el mur! La Zona Educativa Montigalà ha entrat als Pressupostos de la Generalitat del 2015 gràcies a un acord entre CiU i ERC. La negociació entre la diputada d'Esquerra Anna Simó i la consellera d'Ensenyament Irene Rigau ha estat dura, molt dura, perquè partia d'una negativa frontal a dedicar ni un cèntim a Montigalà per resoldre el greuge educatiu de Badalona. Finalment, ERC ha esgarrapat 4,5 milions per a la "primera fase" de la construcció de l'Institut Ventura Gassol, una partida econòmica absolutament insuficient perque queda molt lluny dels 11,5 milions necessaris per completar la Zona Educativa de Montigalà amb l'escola d'infantil i primària (4 milions)  i l'institut (7,5 milions).


L'acord entre ERC i CiU per facilitar l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat al Parlament preveu afegir 100 milions d'inversió dels quals 28 van a parar a Ensenyament. Entre les partides aprovades hi ha 10,8 milions destinats a reforçar i preparar l'Agència Tributària de Catalunya com a estructura d'Estat per quan Catalunya sigui independent, segons les explicacions de CiU i ERC, i 700.000 euros per crear l'embrió de la Seguretat Social de Catalunya també per tenir una base per gestionar las pensions. Els diputats que van presentar l'acord van admetre que aquestes dues inversions no eren urgents i imprescindibles, encara que sí recomanables.

La distribució de prioritats d'aquests 100 milions adicionals és un dels elements qüestionables de l'acord, especialment quan 700 nens i nenes han d'anar a classe cada dia, als barracons i a un edifici rònec, en unes condicions de "pobresa educativa". A més, l'acord parteix d'una gran trampa. Admeten que la Generalitat disposarà aquest any de 600 milions més gràcies a la condonació d'interessos del Govern central, una xifra molt inferior a la calculada pel Ministeri d'Hisenda. En qualsevol cas, destinen 500 d'aquests 600 milions nous a abonar la paga extra dels funcionaris eliminada durant tres anys, una partida que ja havia estat pressupostada abans de que la Generalitat conegués l'estalvi per la cancel.lació d'interessos. En lloc d'augmentar la inversió en 600 milions, s'aprofiten 500 milions per pagar una despesa ja prevista. 

L'acord entre CiU i ERC també incompleix la resolució del Parlament del 9 d'octubre del 2014 perquè no dóna un calendari de construcció clar per a l'escola, la gran oblidada dels Pressupostos, i l'institut, l'acabament del qual dependrà en el millor dels casos de la bona voluntat del Govern que faci els Pressupostos del 2016 per destinar-hi els tres milions restants. Tot plegat és un gest en la bona direcció però que ha deixat un sabor agredolç a la comunitat educativa. Per això es mantenen les assembles a les escoles, instituts i associacions de veïns que formen la Plataforma Zona Educativa de Montigalà i les mobilitzacions per seguir reclamant una solució real i urgent, a les esmenes al Pressupost, per a la situació de marginació de 700 alumnes, d'un barri i d'una ciutat. 

#AraMontigalà2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada